Fakta- Från tugg till mugg

Matspjälknings-systemet:

Vi börjar resan  i munhålan- Där tuggar vi maten och maler ner den i mindre bitar, samtidigt så känner vi av smaken och doften om maten är okej att äta. Medan vi tuggar så blandas maten med saliv (spott) så att maten lättare ska glida ner genom matstrupen. I saliven så finns det Enzymer (amylas) som börjar bryta ner stärkelsen i maten.

Efter att maten blivit lagom tuggad så sväljer vi den och då är nästa plats den kommer till matstrupenDet är det som är mellan munnen och magsäcken. Maten pressas ner genom matstrupen genom muskler i matstrupens väggar. Musklerna är så effektiva att man faktiskt kan dricka vatten eller saft upp och ner.

Maten landar i magsäcken-  Där blandas maten med magvätskan som innehåller saltsyra och enzymer som bryter ner protein. Saltsyran har som funktion att döda bakterier som inte tål saltsyran och den kan även skydda oss mot många parasiter. Magsäcken skyddas mot saltsyran genom ett hinna av slem på insidan av magsäcken. Om slemhinnan på något sätt försvagas eller liknande så kan slatsyran att börja fräta sår på insidan av magsäcken, det kallas magsår.

Efter att maten varit i magsäcken så fortsätter resan till tolvfingertarmen- Det är den första biten av tarmen. Där finns vätska som kallas Bukspott i från bukspottkörteln, den innehåller olika enzymer som bryter ner protein,fett och kolhydrater. Bukspottet neutraliserar även saltsyran ifrån magsäcken, så att den inte fräter inuti tarmen. Galla från levern töms även där, gallan delar upp fettet i mindre delarså att enzymerna lättare kommer åt det. I tarmen transpotreras maten på samma sätt som i matstrupen, genom muskler i tarmens väggar.

Här näst kommer Tunntarmen- Där avslutas nedbrytningen av protein, fett och kolhydraterna. Sen så tas näringen upp av blodet med hjälp av tunna blodkärl i tunntarmens väggar. Tunntarmens väggar är veckade, så att det på så sätt är mer yta som kan ta upp näringsämnerna, processen blir då effektivare.

Matens väg närmar sig slutet genom Tjocktarmen- (Där tunn- och tjocktarmen möts så finns även blindtarmen- Den utgör ingen känd funktion i matspjälkningen idag.)  Men i Tjocktarmen så tas det mesta av vätskan upp, så att avföringen är lagom fast. Där finns även en stort bakterie som bildar Vitamin-K som vi behöver ha.

Här var lite fakta ni kan behöva veta om Matspjälkningen.
//Personal Coach Amanda :)

Klient inlägg

Hej! Det är David här igen!

Du bad mig berätta hur en vanlig dag ser ut för mig just nu, så här är en vanlig måndag i mitt liv:

8.30 Vaknar jag, går upp och tvättar av mig
9.00 Tar jag bilen till jobbet
9.15 Börjar jag jobba efter att ha ätit chips i bilen jobbet består av att steka hamburgare osv.
11.00 Har jag paus och går och köper något snacks som jag är sugen på
12.00 Äter jag lunch (Oftast på grillen) så det blir hamburgare, friterad entrecote...
12.30 Jobbar igen
13.50 Paus, så det blir oftast snacks i kiosken utanför
16.00 Avslutas min arbets dag
16.20 Är hemma och tar en macka med marmelad eller sylt
17.00 Kommer hemleveransen från livsmedelsbutiken fram till dörren så då stoppar jag in all mat i kylen och fryssen och efter det så lagar jag till någon middag i mikron.
18.30 Börjar dom bra TV programmen
23.30 Börjar jag spela lite dator spel
03.00 Borstar tänderna och går och sover

MVH David!


Klient inlägg

Hej!
Jag heter David och är 27 år. Jag bor i en lägenhet i Bromma tillsammans med min feta katt Lousie. Jag har ingen flickvän eller liknande. Jag är jätte glad att du vill hjälpa mig med mina problem och att leva nyttigare! Jag är depprimerad, har ont i knäna, ryggen och jag är 180cm lång och väger 119kg. Som liten var jag väldigt klen och spinkig, så när jag blev äldre började jag äta extremt mycket för att jag ville bli större.
Förrut så tränade jag pingis och det var jag ganska bra på trots att jag var så spinkig, ingen förstod var all min kraft i slagen kom ifrån. Haha, jag antar att ingen tog mig som ett så stort hot.
Nu så tränar jag ingenting, jag spelar mest datorspel och liknande saker på fritiden. Jag jobbar på en grill vid busstationen som inte är ett så ansträngande arbete, och dessutom kan jag äta lite när inte någon annan ser.
Mina favorit rätter är Hamburgare och Chicken nuggets, självklart pommes till det.
När det gäller kläder så börjar jag få problem. Jag kan nästan inte ha några av mina jeans (som är mitt favoritplagg) eller några av mina shortor. På kvällarna så brukar jag sitta och titta på TV medans jag dricker öl och käkar chips, jag är tyvärr inte så social av mig.
  Mina besvär sammanfattade som jag gärna vill ha hjälp med är:
  Mitt ryggbesvär som kan komma smygande och hålla i ett tag. 
  Min trötthet/ mina sömnbesvär. Jag har väldigt svårt att somna och är trött när jag vaknar.
  Depprimerad, har ingen riktigt livsglädje. Är trött på mig själv och mitt utseende.
  Knäont, jag kan få det när jag går eller står en längre stund, att det biter till ordenkligt.
  Ont i öronen. Jag kan känna att det är en bitande ihållande värk i öronen ibland, ofta på kvällarna. Jag har hört att det kan bero på stress men det är ingenting som jag vet så mycket om.

 
Så nu vet du lite om mig och åter igen tack för att du vill hjälpa mig!
MVH David


Test inlägg/Skolblogg :)

Hej!
I min nya blogg så ska jag skriva ner ett skolprojekt som vi i min klass håller på med. Det handlar om kroppen och livsstilar. Jag ska låtsas vara en Personlig Coach till en av mina klienter, som jag ska ge en chans leva ett hälsosammare liv. Här ger jag tips, berättar hur han ska göra och varför han ska göra det, förklara vad som händer i kroppen och varför han mår som han mår.
Hoppas att ni tycker det är bra :)

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0