Tips från coachen- Knäsmärtor, Öronsmärtor

Knäsmärtor:

Knäsmärtor är något som jag rekommenderade att du skulle gå till en doktor för att kolla upp.

Här var ditt svar:

Dina symptom var

-          Smärtor när du går eller står en längre stund

-          Svullet knä

Det tyder på att det är Knäledsartros.


-I knälederna har man brosk som gör att benändarna kan glida mot varandra. Om man får knäledsartros har brosket minskat, blivit ojämt och gropigt, och benändarna kommer mer i kontakt med varandra vilket gör att man kan få ont. Ibland inflammeras området omkring knät.

Brosket tunnas ut när man blir äldre, men när man får artros tunnas det ut mer än normalt. Ofta utvecklas sjukdomen långsamt under många år. Orsaken är okänd men risken att få artros ökar efter skador i knät, om man är överviktig eller tränar hårt. Det finns också en ökad risk att få sjukdomen om någon släkting har artros.

Knäledsartros blir vanligare ju äldre man är. Sjukdomen är vanligast efter 50 års ålder, men man kan få besvär tidigare. Kvinnor behöver oftare behandling mot knäledsartros än män.

Symtom

Om man får knäledsartros gör det ont, oftast när man går. Knät blir ofta ömt och ibland svullet. När artrosen blir värre kan det göra ont även när man är stilla eller ska sova.

Om artrosen blir sämre kan benet efter många år bli krokigt i knäleden vilket gör att man blir lite hjulbent.

Behandling

Smärtan kan minska om man motionerar och tränar benmusklerna. Väger man för mycket hjälper det att gå ner i vikt, säger specialisten på (http://www.apotekhjartat.se/Fakta-Rad/leder-muskler-och-skelett/knaledsartros/)

 

Jag ska ge dig lite olika träningsövningar för ditt knä, som ska hjälpa dig.

 

Öronsmärtor:

Dina öronsmärtor kollade vi ju också upp hos en läkare som är specialiserad i ämnet och ditt svar var:

Öronsmärtor kan på sätt och viss kan uppkomma pga stress. Det kan vara så om du gnisslar tänder i sömnen eller om du biter ihop eller spänner käkarna. Det som händer då är att det uppstår ett tryck i örongångarna som kan vara både obehagligt och göra ont. Det uppstår oftast hos tonårs flickor då det kan vara en ganska stress fylld period i livet. Men det kan även uppkomma hos äldre.

Det du ska göra för att lindra det är att försöka tänka på tex när du gör dina vardagliga sysslor om du spänner käkarna eller biter ihop käkarna. Då om du märker att du gör det kan du försöka slappna av i käkarna. Då borde trycket lätta lite och efter ett tag borde det gå över.

Källor: (Mina egna erfarenheter när jag hade problem med öronen, det fanns inget på internet om det och jag har därför inget namn för det)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0