Fakta- Skelettet och Lederna

Skelettet och lederna

Ditt skelett innehåller över 200 ben! Benen ger kroppen stadga och de bildar en stomme som musklerna fäster vid. Skelettet skyddar även ömtåliga organ som tex hjärtat, lungorna och hjärnan.

Skelettet består av levande celler. Dessa lagrar kalk mellan sig och bygger på så sätt upp en hård benvävnad. Håligheter inne i skelettbenen är fyllda av benmärg. Det är där våra blodkroppar bildas av stamceller som finns där. (Hos några av vårt skeletts största av ben)

 
CARIN CARLSSON/NATIONALENCYKLOPEDIN (http://www.ne.se/enkel/skelett#http://www.ne.se/modals/view_picture.jsp?sectionId=2005930||facebox)

Ryggraden

Ryggraden ä uppbyggd av flera ryggkotor som är ledade mot varandra. Mellan dem finns det diskar av brosk som kallas diskar. Diskarna är mjukare än ben och hindrar att kotorna nöter på varandra. De fungerar också som stötdämpare när vi hoppar, springer eller lyfter något som är tungt.

Inuti ryggkotorna så finns benmärgen är väl skyddad, i benmärgskanalen. Ryggmärgen är ihop kopplad med hjärnan och binder ihop nerver ifrån hela kroppen. Det finns även utskott på kotorna som fungerar som fästen för olika muskler.

 TYPOFORM/GUNNEL ERIKSSON (http://www.ne.se/enkel/ryggrad#http://www.ne.se/modals/view_picture.jsp?sectionId=1993075||facebox)

Lederna

Där benen möts och ska jobba tillsammans så finns det en led som gör att benen hänger ihop och är rörliga mot varandra. Leden har ytterst en ledkapsel som kan vara förstärkt med ledband. Inuti lederna så finns det en smörjande ledvätska. Dessutom så är benändarna klädda med halt brosk som gör att de glider lätt mot varandra. I kroppen så finns det olika leder som kan röra sig på olika sätt. Eftersom vi har behov av det i olika ställen i kroppen. Därför finns gångjärnsleder, kulleder och vridleder.

Källor: (http://www.ne.se/enkel/ryggrad) (http://www.ne.se/enkel/skelett#) (http://www.ne.se/enkel/led)
TITANO Biologi, Anders Henriksson, Gleerups utbildning AB 2010


Kommentarer
Postat av: Fröken Lena

Trodde att du kanske skulle relatera till den idrott du utövar med tanke på att där borde det handla väldigt mycket om både muskler och kontroll i minsta detalj...(?)

2011-12-08 @ 22:24:20
URL: http://eleverutangränser.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0